Author Topic: WE 51AL Cannot dial Out  (Read 2010 times)

Online Doug Rose

  • ***
  • Posts: 8471
  • Blondie & the Kid of Phone
WE 51AL Cannot dial Out
« on: May 30, 2016, 01:05:27 PM »
I bought this yesterday and it had a 2AB on it, worked perfectly but I could not break dial tone. I swapped out a 5H, strapped BB and Red and STILL cannot break dial tone. Any suggestions? T rebooted my 616 and swapped ports still cannot break DT....Doug
Kidphone

Offline Stubbypylon

  • *
  • Posts: 187
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #1 on: May 30, 2016, 01:27:15 PM »
Doug, have you checked that you can break dial tone on other 6/16 ports to eliminate the 6/16 from the equation all together?  Next I would try a working phone on this 6/16 port to see if it breaks dial tone.
Craig Stanowski

Online Doug Rose

  • ***
  • Posts: 8471
  • Blondie & the Kid of Phone
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #2 on: May 30, 2016, 02:01:36 PM »
Craig ....616 is working like a champ....all other phone dial out no issues....many thanks.....Doug
Kidphone

Offline LarryInMichigan

  • ***
  • Posts: 5194
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #3 on: May 30, 2016, 05:45:43 PM »
Are the two lugs on the left side of the picture too close to each other and possibly touching?

Larry

Offline andre_janew

  • **
  • Posts: 1693
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #4 on: May 30, 2016, 05:49:17 PM »
Oddly enough, I was thinking the same thing!

Online Doug Rose

  • ***
  • Posts: 8471
  • Blondie & the Kid of Phone
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #5 on: May 30, 2016, 05:49:50 PM »
Larry...they are not....it's an optical illusion, the W post is much higher....thanks....Doug
Kidphone

Offline WEBellSystemChristian

  • **
  • Posts: 3463
  • Grandpa's 1955 Western Electric 500
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #6 on: May 30, 2016, 05:57:39 PM »
First time I've ever given electrical advice, but is that a frayed conductor between two of the dial pulse contacts? Maybe whatever that is could be interfering with the pulses? ???
Christian Petterson

"Whether you think you can or think you can't, you're right" -Henry Ford

unbeldi

  • Guest
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #7 on: May 30, 2016, 06:36:14 PM »
Shown are only parts of a 51AL, just looking at a dial and the end of the wiring harness cannot solve any issues.

A 51AL has one phenol connection plate for the GN and R terminals. Where is that?
Where is the mounting cord?
How is the subset wired?

Based on what I see, I would guess this is a 50AL.  Still no mounting cord though.
How many leaves are in the hook switch?


unbeldi

  • Guest
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #8 on: May 30, 2016, 06:44:31 PM »
Diagrams:

« Last Edit: May 30, 2016, 06:50:01 PM by unbeldi »

Online Doug Rose

  • ***
  • Posts: 8471
  • Blondie & the Kid of Phone
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #9 on: May 30, 2016, 07:52:23 PM »
I found just the stick with a 2AB. No subset. I wired dial tone to the red and green on the connection plate. Voice transmission and reception loud and clear, so it is wired correctly. It did not dial out with the #2 or dial out with a #5 with BB strapped to R on the dial.....Doug
Kidphone

Offline Phonesrfun

  • **
  • Posts: 4868
  • "Number Please"
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #10 on: May 30, 2016, 11:52:25 PM »
..... so it is wired correctly.

Sorry, but no.  If you are connecting the red and green to the line, you are essentially connecting the receiver directly to the line without the transmitter or the dial pulse contacts even in the circuit. Follow the diagram that unbeldi posted and you will see that is true. 

In order to get it to dial out with no subset, you will need to connect the line to yellow and green and jumper between BB and W, or just move the white wire from the W terminal on the dial to BB.  Assuming the transmitter is good, it should work for you, but there WILL be loud pops in the receiver when you dial.
-Bill G

Online Doug Rose

  • ***
  • Posts: 8471
  • Blondie & the Kid of Phone
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #11 on: May 31, 2016, 05:28:53 AM »
thanks Bill....I'll give it a shot, I do appreciate it....Doug
Kidphone

Offline poplar1

  • ***
  • Posts: 6377
  • 1051-AL
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #12 on: May 31, 2016, 08:46:24 AM »
4-conductor dial cord (harness) is from a 50-AL. The 50-AL has no terminal block in the base since all connections (other than the 4 dial wires) were made on the rack, as with 20-AL.

51-AL would have 3-conductor switch cord (harness) and one terminal block (R GN). The yellow wire in the desk stand cord would go directly to Y on the dial.

Without pictures of the rack (hookswitch etc.) and the rest of the base, I can't tell whether you have a 5O-AL or a 51-AL.
Both have 3 contact springs in the hookswitch, but the 50-AL has more terminals below the hookswitch, and the dial cord is connected to the back side (opposite the hookswitch).
« Last Edit: May 31, 2016, 08:55:35 AM by poplar1 »
"C'est pas une restauration, c'est une rénovation."--François Martin.

Online Doug Rose

  • ***
  • Posts: 8471
  • Blondie & the Kid of Phone
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #13 on: May 31, 2016, 07:57:29 PM »
It is a 50 AL. I removed  red and green from the connection plate. I moved white from the dial to BB, red to R on the dial and Green to Yellow on the dial. Nothing...no dial tone.

Before I had dial tone and it transmission but no dial. 12 hour day, I am beat. I appreciate all your help....Doug
« Last Edit: May 31, 2016, 07:59:33 PM by Doug Rose »
Kidphone

unbeldi

  • Guest
Re: WE 51AL Cannot dial Out
« Reply #14 on: May 31, 2016, 09:30:42 PM »
Here is the wiring of a 50 AL.