Author Topic: 1963 WE 500. Doesn't ring.  (Read 4143 times)

Offline AtomicEraTom

  • **
  • Posts: 1322
1963 WE 500. Doesn't ring.
« on: November 05, 2009, 05:27:29 PM »
I have a hand-painted 500 that some of you may remember and I just put on a modular cord as it had no cord, and it will dial out, receive calls, but will not ring.  I looked on the site and couldn't find any info on it, even though I know we've discussed this before.  So, I'm going to start fresh.  What do I do?
I am a lineman for the county and I drive the main roads. Searchin' in the sun for another overload.  I hear you singin' in the wires, I can hear you through the whine, and the Witchita Lineman is still on the line.

Offline bingster

  • Contest Director
  • **
  • Posts: 2945
    • OTRplus Classic Radio
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #1 on: November 05, 2009, 05:51:56 PM »
The quickest check to make is to move the black ringer wire from the G terminal to the L1 terminal, and see if that makes a difference.  Beyond that, checking all wiring to make sure it conforms to the standard 500 C/D wiring scheme can't hurt (except as it applies to the aforementioned black ringer wire).

http://telephonecollectors.org/library/weco/500cd.pdf
« Last Edit: November 05, 2009, 06:59:10 PM by bingster »
= DARRIN =



Offline Dennis Markham

  • VintageRotaryPhones.com
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 5621
    • VintageRotaryPhones.com
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #2 on: November 05, 2009, 05:56:35 PM »
Tom if Bingster's suggestion (which is a good one) doesn't work, can you post a photo of your network?  Or is your camera still  AWOL?

Offline AtomicEraTom

  • **
  • Posts: 1322
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #3 on: November 05, 2009, 07:57:10 PM »
Well, I moved the wire, now no ring and very low volume.






« Last Edit: November 05, 2009, 08:08:12 PM by AtomicEraTom »
I am a lineman for the county and I drive the main roads. Searchin' in the sun for another overload.  I hear you singin' in the wires, I can hear you through the whine, and the Witchita Lineman is still on the line.

Offline bingster

  • Contest Director
  • **
  • Posts: 2945
    • OTRplus Classic Radio
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #4 on: November 05, 2009, 08:07:59 PM »
Odd.  It shouldn't have anything to do with the volume.  In that case, make sure all the wiring conforms to the diagram I linked to up there, because there may be some mis-wiring going on.  A photo of the network would be brilliant, as Dennis mentioned, though.
= DARRIN =



Offline AtomicEraTom

  • **
  • Posts: 1322
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #5 on: November 05, 2009, 08:08:59 PM »
I cannot download PDF's on my laptop, which is all I got.  I got some pics up, on a related note, my camera was between the seats of my Caprice.
I am a lineman for the county and I drive the main roads. Searchin' in the sun for another overload.  I hear you singin' in the wires, I can hear you through the whine, and the Witchita Lineman is still on the line.

Offline Dennis Markham

  • VintageRotaryPhones.com
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 5621
    • VintageRotaryPhones.com
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #6 on: November 05, 2009, 08:13:16 PM »
Tom, the photos are great except for one thing.  They're blurry and I can't make out head nor tails of what's what.  Can you try again?  It's better to back off a bit and let the camera focus than try and make out what is what from the blurry images.   Sorry.  We can tell a lot from the wiring as it is now but really need to see them clearly.
« Last Edit: November 05, 2009, 08:53:09 PM by Dennis Markham »

Offline bwanna

  • **
  • Posts: 1077
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #7 on: November 05, 2009, 08:28:37 PM »
 tom, try using the macro setting on your camera, when taking the close up shots. it is the little icon that looks like a flower.   good luck with your ringing (lack of) issue. you are in good hands here. :)
donna

Offline bingster

  • Contest Director
  • **
  • Posts: 2945
    • OTRplus Classic Radio
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #8 on: November 05, 2009, 08:38:48 PM »
Try this diagram, Tom.  I converted the PDF to a JPG:

http://thegreatgildersleeve.net/sharedfiles/misc/WE%20500cd.jpg
= DARRIN =



Offline AtomicEraTom

  • **
  • Posts: 1322
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #9 on: November 05, 2009, 08:41:55 PM »




I am a lineman for the county and I drive the main roads. Searchin' in the sun for another overload.  I hear you singin' in the wires, I can hear you through the whine, and the Witchita Lineman is still on the line.

Offline Phonesrfun

  • **
  • Posts: 4867
  • "Number Please"
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #10 on: November 05, 2009, 08:49:36 PM »
Tom:

Take the black ringer wire off the G terminal and switch it over to L1, where the green line cord connects.

-Bill
-Bill G

Offline AtomicEraTom

  • **
  • Posts: 1322
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #11 on: November 05, 2009, 08:55:00 PM »
I did that and still, nothing.
Tom:

Take the black ringer wire off the G terminal and switch it over to L1, where the green line cord connects.

-Bill
I am a lineman for the county and I drive the main roads. Searchin' in the sun for another overload.  I hear you singin' in the wires, I can hear you through the whine, and the Witchita Lineman is still on the line.

Offline Dennis Markham

  • VintageRotaryPhones.com
  • Administrator
  • *****
  • Posts: 5621
    • VintageRotaryPhones.com
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #12 on: November 05, 2009, 08:56:10 PM »
Tom, Bill & Bingster's suggestions to move the black ringer wire from G to L1 should make it work.  Also, check your bias tension spring.  That is the thin wire between the gongs.  If you're looking at the ringer at eye level, with the gongs right in front of you, move the thin wire in the maze-like slot from the left side over to the right side.  That "loose" setting generally works best.

Offline Phonesrfun

  • **
  • Posts: 4867
  • "Number Please"
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #13 on: November 05, 2009, 08:57:39 PM »
Did it work before you changed the line cord?
-Bill G

Offline Dan

  • **
  • Posts: 1960
  • 1957 WE 500-P
Re: 1963 WE 500. Doesn't ring.
« Reply #14 on: November 05, 2009, 09:56:21 PM »
Does it work after you followed Dennis' advice?
"Imagine how weird telephones would look if our ears weren't so close to our mouths." - Steven Wright